Bewezen technieken
“Laatst hoorde ik van een project waarin alle 100 appartementen hun eigen bron hebben gekregen. En vanaf de bron lopen dus allemaal slangen en pijpen naar dat ene specifieke appartement. Wij zouden dat toch anders aanpakken. Bij dit aantal woningen zou ik eerder een open bron overwegen. Of anders zouden wij werken met een collectieve bron voor alle appartementen en dat combineren met een ringleiding in het gebouw.”
Veel partijen denken bij het aanbieden van alternatieven voor aardgas te veel vanuit de techniek en te weinig vanuit de exploitatie, vindt Braakman. “Maar het is ook een kwestie van tijd. Drie jaar geleden was er nog amper sprake van gasloos bouwen, dus er is nog geen stabiele aanpak. En het gaat ook nog regelmatig mis. Wij kiezen daarom altijd voor technieken die al bewezen zijn en waar weinig risico’s aan zitten.”
Hoewel Braakman dus beducht is voor al te gekke innovaties, legt hij uit dat de opwekkingsmethode niet de grootste risicofactor is. “Onze investeringen zitten voor 80% in de distributie. Dus als je kijkt naar collectieve systemen en je zorgt dat de infrastructuur goed is, kan het eigenlijk niet mis gaan. Als er iets niet goed mocht zijn met de bron, kunnen we die makkelijk vervangen zonder dat het grootste deel van de investering verloren gaat.”
Gebouweigenaren ontzorgen
“Ontwikkelaars willen vaak graag individuele systemen, maar als het dan mis gaat moet je honderd machines vervangen. Dat zullen wij niet graag adviseren.” Uiteindelijk is het de projectontwikkelaar die de techniek bepaalt, beaamt Braakman. “Wij kunnen iedereen laten douchen, koelen en verwarmen. Maar het hangt toch af van welke keuze de opdrachtgever maakt en welke technieken beschikbaar en gewenst zijn.”
ESCo’s ontzorgen gebouweigenaren op het gebied van collectieve duurzame installaties. Het zijn energiebedrijven die gericht zijn op energielevering aan een bepaald gebouw of aan een groep woningen. Een ESCo regelt de ontwikkeling, realisatie, investering en exploitatie van de installaties in die gebouwen.
Omdat gasloos bouwen duur is, wordt Braakman steeds vaker benaderd door ontwikkelaars die de meerprijs voor aardgasloze woningen omlaag willen krijgen. “Een aardgasloze woning kost nu nog zo’n 15.000 euro extra. De vraag is wie dat gaat betalen. Ontwikkelaars gaan daarom shoppen om te kijken bij wie ze de exploitatie van de installatie kunnen neerleggen om zo dat bedrag omlaag te krijgen. Dan komen ze bijvoorbeeld bij ons uit.”
Verantwoordelijkheden ESCo
ZON neemt het ontwikkelen en beheren van de duurzame energie-installatie graag van bouwende ontwikkelaars of woningcorporaties over. “We kunnen er een goede boterham mee verdienen, maar we doen er ook heel wat voor terug. We moeten ervoor zorgen dat iedereen betaalt. Vragen beantwoorden van klanten, de installaties onderhouden en beheren. En we moeten ons aan de Warmtewet houden. We moeten ons melden als verantwoordingsplichtige partij bij de Autoriteit voor Consumenten en Markt (ACM).”
Volgens Braakman zijn er een aantal grote spelers op het gebied van ESCo’s in Nederland die er hun specialisatie van hebben gemaakt. “Daarnaast zijn er nog steeds heel veel woningcorporaties, energiebedrijven en ook installateurs die ESCo’s beheren. Maar omdat er veel kennis, energie en aandacht voor nodig is, zie je wel dat steeds meer bedrijven deze activiteiten afstoten. NUON en Essent zijn er helemaal uitgestapt. Het is niet hun corebusiness.”
Rol installateurs
Braakman ziet in de markt voor aardgasloos bouwen een belangrijke rol voor installateurs. “Wij bouwen de installaties niet zelf. Daar hebben we een aantal installateurs voor. Afhankelijk van de eisen aan de installatie en de geografische locatie bepalen we welke installateur we inschakelen. Zij doen meestal ook het technisch beheer en het onderhoud van de installaties. Het administratief beheer doen we dan weer zelf.”
Een van de belangrijkste voordelen van de ESCo is dat zowel gebouweigenaren als eindgebruikers volledig ontzorgd worden. “Bewoners betalen een vast bedrag per maand aan de ESCo, daarbovenop betalen ze nog een variabel bedrag afhankelijk van hun gebruik.” De kosten die ESCo’s voor de gebruikers in rekening mogen brengen, zijn bepaald in de Warmtewet, vertelt Braakman. “De maximale kosten worden elk jaar berekend in de Warmtewet en wij volgen die tarieven. De kosten lopen gelijk met de tarieven van andere warmtebronnen.”
Dit bericht is gepubliceerd op Gawalo. Lees het originele artikel.